Frågor och svar

Här fyller vi på med vanliga frågor och svar gällande användning av ProgesterAll och bioidentiskt hormon.

Close
Hormonnivåer i olika faser

 

Kan jag använda ProgesterAll utan att först undersöka mina hormonnivåer?

Många kvinnor med fertilitetsproblem har provat att ta ProgesterAll utan att först undersöka sin hormonstatus.

Bioidentiskt progesteron är väldigt snällt att ta för kroppen i jämförelse med gestagen (syntetiskt progesteron).

Det optimala är dock att ta ett salivtest för att undersöka östradiol och progesteron samt kvoten mellan hormonerna.

Labrix salivtester www.labrix.com tillhandahåller dessa tester.

Provet kan endast tas dag 19–21 i menscykeln, som dag ett räknas första mensdag.

Normalt tar det tre veckor innan provsvaret är klart från och med det att salivtestet postats.

När ska jag börja med progesteronkräm?

Om du har en normallång menstruationscykel på 28–30 dagar kan du börja använda krämen på dag 12.

Du börjar räkna från den förra menstruationens första dag.

Om din cykel är längre eller kortare än 28–30 dagar kan du börja två veckor innan nästa mens är beräknad.

Vad händer om jag börjar för tidigt med krämen i menstruationscykeln?

Om du börjar för tidigt kan det hända att du får en liten mellanblödning (spotting) och att cykeln rubbas.

Vad är en lämplig progesteronnivå när man mäter halten i saliv?

Enligt Labrix, en av de världsledande inom hormon- och neurotransmittoranalys i saliv, är en lämplig nivå 127,0–446,0 pg/ml (pre-menopausal (luteal fas)), och 500–3 000 pg/ml i samband med tillförsel av progesteron.

Kan män använda progesteronkräm och vilken nytta har det i så fall?

Progesteron är ett androgynt hormon, det vill säga både kvinnor och män ska ha det. Kvinnor ska ha dock högre nivåer.

Män som har en dominans av östrogen kan ha besvär på grund av progesteronbrist.

Dr. John Lee har berättat om flera fall då män med godartad prostataförstoring erfarit en förbättring av problemet då de använt krämen.

Grundläggande användning av progesteron

Menstruerande kvinnor använder normalt progesteron i cykler, vanligtvis på dag 14-21 eller 14-25 under menstruationscykeln.

Kvinnor i menopaus eller kvinnor som genomgått hysterektomi kan ofta ta progesteron varje dag.

Normala doser av naturligt progesteron ligger på totalt 50-200 mg dagligen, antingen en eller två gånger per dag.

Dosen kan justeras när symptomen förändras och genom att följa labbvärden.

Kan jag använda progestronkräm om jag inte vet var jag befinner mig i menscykeln?

Jag skulle vilja veta om jag kan använda mig av progesteronkräm, om jag INTE vet var jag befinner mig i min menscykel? P.g.a. en operation där man bränt bort livmoderslemhinnan har jag inga blödningar alls. Eller riskerar jag att störa mina hormoner ännu mer om jag använder krämen på fel dagar?

Ett sätt är att köpa ett ägglossningsmikroskåp och att du själv kollar sin saliv.

Se http://www.fertile-focus.com/. Med hjälp av ett salivtest kan du se när du har ägglossning.

Ett billigt och relativt enkel sätt att ta reda på när det inträffar. Sedan vet du på ett ungefär när det bör inträffa och kan utgå ifrån det.

Jag har nyss börjat använda ProgesterAll och mår bra av den. Hur länge bör jag använda den?

Du bör använda krämen till ditt progesteron och östrogen kommit i balans.

Hur länge detta tar beror på hur kraftig obalansen var från första början.

Det är vanligt att många slutar smörja med ProgesterAll för tidigt innan balans uppnåtts.

Jag har kommit in i menopausen och undrar hur jag då skall dosera och när?

Om du är i klimakteriet och inte längre har mens är det allmänna rådet att använda en daglig dos om totalt 10–20 mg progesteron under 24–26 dagar i månaden.

Om du upplever att värmevallningarna eller andra symptom kommer tillbaka under de dagarna du gör uppehåll kan du gradvis minska dosen under de 2-3 dagarna innan uppehållet.

Funkar inte det kan du minska uppehållet till endast tre dagar.

Det bästa är att fördela dosen på två gånger per dag. Något mer på kvällen och lite mindre på dagen.

Oroa dig inte om du tycker att det är jobbigt med två doser.

Applicera då hela dosen på en gång istället. 20 mg progesteron finns i ¼ tesked av krämen.

Det motsvarar en mängd som är lika stor som en kikärta ungefär.

Hälften av det, d.v.s. 10 mg eller 1/8 tesked är ungefär lika stor som en vanlig grön ärta.

Om du är i klimakteriet använder du 1/8–¼ tesked av krämen i tre veckor, gör ett uppehåll i 5–6 dagar för att sedan börja om igen.

Många kvinnor tycker att det är enklast att följa kalenderdagarna och börjar därför den första varje månad. Det är naturligtvis upp till dig.

Det är bäst att applicera en något större dos på kvällen och en något mindre på dagen.

Hur länge är det lämpligt att använda krämen i samband med att jag blivit gravid?

Många använder den upp till vecka 12. Erfarenheter har visat att vissa gravida kvinnor fortsatt att använda den ända fram till och med vecka 28.

Hur använder jag ProgesterAll vid cykel om 24-25 dagar och lutealfas om 8-9 dagar?

Min cykel är 24-25 dagar och min lutealfas är 8-9 dagar. Jag har inte lyckats bli gravid på sju månader. Jag använder ägglossningstest samt mäter temperatur varje månad. Ska jag börja smörja vid ägglossning eller ska jag börja smörja vid dag 11 (14 dagar före mens), vilket då skulle betyda att jag börjar smörja ganska långt före ägglossning? Man ska sedan sluta med den vid menstruation. Ska man då börja med den igen vid nästa ägglossning? Hur gör jag om jag blir gravid?

Vid längre eller kortare cykel än 28 dagar är det ganska troligt att dagen för ägglossning skiljer sig från vid en genomsnittlig cykel om 28 dagar. Det viktiga är att fastställa när ägglossning sker så att du undviker att tillsätta progesteronkräm innan ägglossning.

För att fastställa när ägglossning sker kan du undersöka saliven med hjälp av en Fertile Focus Fertility Detector. Du kan läsa mer om Fertile Focus Fertility Detector och beställa den här: http://www.johnleemd.com/store/more_fertile.html

Som utgångspunkt för att fastställa dag för ägglossning ska du vara medveten om att de flesta kvinnor får ägglossning ca 14 dagar innan deras period börjar. Exempel: om din period börjar på dag 24 i din cykel (den första dagen av din senaste period var dag 1) då var datum för ägglossning troligtvis runt dag 10, +/- några dagar.

För den som har ägglossning och som försöker bli gravid kan vi ge följande information i utbildningssyfte: Dr Lee ansåg att om en kvinna hade låg progesteronnivå eller en historia av missfall kan hon ha fördel av att använda naturligt progesteron. Progesteron hjälper att behålla endoetriet (livmoderslemhinnans yttersta lager av epitel) som agerar som värd för det befruktade ägget.

Progesteron har fått sitt namn från ordet “pro”, att stödja, “gestation”, havandeskap, och “mon” för hormon. Namnet på detta hormon indikerar att progesteron är kritiskt för havandeskapet.

Nyckeln till att använda ProgesterAll när man försöker bli gravid är att INTE använda den före ägglossning. Dr Lee var av åsikten att om du tror att du blivit gravid ska du INTE sluta använda progesteronkräm. För mer information om detta kan du läsa “What Your Doctor May Not Tell You About Premenopause”. Du kan läsa mer om och köpa den på https://www.johnleemd.com/doctor-may-not-tell-premenopause.html

Det är bra att hitta och får vägledning av en terapeut eller läkare som förstår och arbetar med naturliga hormoner.

Ska jag använda progesteronsalva när jag ammar?

Jag helammar en 3.5 månaders och har inte fått igång min mens. Men jag undrar om jag kan använda salva med  bioidentiskt progesteron varje dag? Jag har nämligen problem med huvudvärk och migrän och annat. Salvan har tidigare hjälpt mycket, jag använde den varje dag fram till vecka 12 i min graviditet.

Det principiella svaret är nej.

Det beror inte på att bioidentiskt progesteron är skadligt för barnet utan därför att hormonet kan minska din mjölkproduktion.

Skulle du ha för hög produktion av mjölk kan du försiktigt prova dig fram vilken som du kan ta.

Hur ska jag använda krämen för att förebygga missfall?

Stämmer det att man för att förebygga missfall ska smörja med krämen från ägglossning och framåt, d.v.s. om man blir gravid så fortsätter man smörja till v. 12? Om man inte blir gravid slutar man istället om man inte plussar vid BIM. Är det korrekt? Jag har haft två missfall och hört talas om att progesteronkräm kan motverka att det händer igen om jag blir gravid.

Östrogendominans på grund av progesteronbrist är en vanlig orsak till missfall.

Många kvinnor har framgångsrikt använt progesteron under graviditetens första 18–20 veckor vilket medfört att de haft en fullgången graviditet.

På nedanstående bilder kan du se varför det är klokt att fortsätta att använda krämen en längre period 12 v. då det föreligger risk för missfall på grund av för låg progesteronnivå.

Erfarenheter har visat att vissa gravida kvinnor kan och bör fortsätta använda ProgesterAll ända fram till och med vecka 28.

Dos: 10 mg, två gånger dagligen.

Kan jag använda ProgesterAll vid graviditet med missfall bakom mig?

Jag är gravid i vecka sju, med ett missfall bakom mig (har PCO). Jag undrar om jag kan börja med ProgesterAll nu, eller om det är för sent. Och hur ska jag i så fall använda krämen, och hur länge?

Det går utmärkt att genast börja använda ProgesterAll. Smörj dagligen med en klick kräm stor som en kikärta dagligen till kvällen.

Variera de hud partier som smörjs.

ProgesterAll smörjs på tunn hud. Använd krämen fram till runt vecka 25–29.

När ska jag ta krämen vid defekt luteal fas?

Jag har fått konstaterat att jag har defekt lutealfas (mindre än 10 dagar) och att jag troligtvis har ägglossning kring dag 21. Jag har allt som oftast en temperaturhöjning kring dag 21 så det verkar också stämma. När ska jag ta krämen då?

Vi råder att du smörjer från dag 21 då temperaturhöjningen sker (ägglossning) fram till dagen före mensen förväntas starta.

Hur använder jag krämen vid för kort lutealfas?

Jag använder krämen pga. för kort lutealfas, det är första gången jag använder den och krämen har nästan förlängt hela min lutealfas till det normala. Ifall jag får min Mens nu då 12,13,14,15 dagar efter ägglossning, ska jag ändå använda krämen nästa månad igen? Eller kommer min lutealfas vara lika lång som denna månad? Räcker det att ha använt krämen en omgång eller måste man använda nästa månad också för att vara säker på att den förblir normal?

Du bör fortsätt att smörja krämen enligt anvisningarna några fler perioder för att stabilisera progesteronnivåerna och din hormoncykel.

Om det visar sig lutenseringsfasen blir för kort efter uppehåll med krämen är det bara att ta upp behandlingen igen då du behöver stödet ett längre tag för att komma i hormonell balans.

När ska jag inte använda progesteronkräm?

Bland annat:

  • när du har myom som är större än 5 cm, för då kan progesteronet omvandlas till östrogen och det finns risk för att myomet växer,
  • när du äter p-piller, har hormonspiral eller använder annat hormonbaserat preventivmedel, då progesteronet kan påverka den preventiva effekten.
Kan progesteron förtunna en förtjockad livmoderslemhinna vid östrogendominans?

Hela hormonbalansen är som en finstämd filharmonisk orkester som ska samverka.

Två “nyckelmusiker” i detta är östrogen och progesteron som ska harmoniera med varandra för att menscykeln ska fungera på ett bra sätt och den gamla slemhinnan rensas ut vid menstruation.

Vid östrogendominans (östradiol) balanserar bioidentiskt progesteron obalansen effektivt.

Kan jag använda bioidentisk progestronkräm när jag inte har någon livmoder?

Jag har inte längre någon livmoder och tar Evorel innehållande estradiol. Kan jag ändå använda bioidentisk progestronkräm?

Det går bra att prova progesteronkräm. Du smörjer med en klick kräm stor som en grön ärta morgon och kväll.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eftersom du opererat bort livmodern behöver du inte göra något uppehåll med smörjandet. Detta då du inte har någon livmoderslemhinna som kan förtjockas.

Smörj på tunn obehandlad hud (som ej har t. ex. hudkräm). Rotera de ställen som du smörjer t. ex. nacke, axlar, ljumskar, runt brösten, insida underarm etc. Vänta ett par timmar med att duscha efter applicering av krämen.

Efter cirka ett halvårs användning av progesteronkrämen rekommenderar jag att du hör av dig till oss för ett salivtest av dina hormonnivåer samt deras inbördes balans (östradiol/progesteron).

Hur ska jag få oregelbunden menstruation att bli mer regelbunden?

Om man har extremt oregelbunden menstruation, till exempel var tredje månad, hur ska man använda krämen för att försöka få mensen att bli mer regelbunden? Har svårt att räkna hur jag ska använda krämen eftersom min menstruation är så oregelbunden.

För att underlätta att veta när du har ägglossning kan du använda ett enkelt mikroskop som påvisar ägglossning.

Ett sådant är till exempel Fertil Focus, http://www.fertile-focus.com/. Med hjälp av ett salivtest kan du se när du har ägglossning..

Det finns också bra appar för smartphones som hjälper dig att hålla reda på var du befinner dig i menstruationscykeln.

Hur gör jag om perioden från ägglossning fram till mens är kortare än 14 dagar?

Jag är intresserad av progesteronkräm för att förlänga tiden mellan ägglossning och mens som för mig är ca nio dagar. Jag har läst att krämen kan förlänga tiden där emellan. På er hemsida står det dock att tiden är 14 dagar mellan mens och ägglossning.  Varför står det så? Visst är det vad som är vanligast men det finns ju många som har kortare lutealfas.

Det är riktigt att perioden från ägglossning fram till mens kan vara kortare än 14 dagar, den kan också vara längre för en del kvinnor.

Vår erfarenhet är att fasen normaliseras vid användning av ProgesterAll och sannolikt kommer dagen för menstruation succesivt att förskjutas framåt för dig.

Dock ska du alltid sluta att smörja med krämen när menstruationen börjat.

Du får sedan starta om igen vid nästa ägglossning etc.

Jag har hört talas om xenoöstrogen och att det stör hormonbalansen, vad är xenoöstrogen?

Det stämmer. Xenoöstrogener är ämnen som kroppens celler identifieras som östrogen och detta ställer till med problem för kroppen.

Vanliga källor för xenoöstrogen är till exempel mjukgörare i plast, tillsatser i hudvårdsprodukter, och bekämpningsmedel inom lantbruk.

Kan mina nya symtom vara biverkningar från ProgesterAll?

Jag har köpt ProgesterAll då jag är i klimakteriet (50 år). Jag svettas, är orolig, kan inte sova på nätterna, är torr i ögon, mun och underliv. Jag har provat östrogen utskrivet av läkare med ännu sämre som resultat. Nu fryser jag jag mycket, har ont i huvudet och har mera matlust. Beror det på krämen?

De reaktioner som du nämner förknippas inte generellt med användning av ProgesterAll. Sannolikt behöver du istället en högre dos av ProgesterAll. Prova med att lägga till kvällsdosen med ytterligare en klick stor som en ärta. Du får prova dig fram. Vaginal torrhet beror på brist på östrogenet östriol. Du kan prova ett receptfritt medel från Apoteket som heter Vagifem och som snällt att använda och krockar inte med ProgesterAll.
Reaktioner som eventuellt uppstår av bioidentiskt progesteron är inte biverkan utan mer ett uttryck för att hormonbalansen förändras. Detta kan till att börja med kännas lite obehagligt för vissa kvinnor.
Är det någon skillnad mellan gestagen som min gynekolog vill skriva ut och bioidentiskt progesteron?

Ja, det är skillnad. Den form av progesteron som heter gestagen och som har ett annat molekylärt utseende än den bioidentiska formen har ett flertal biverkningar och kan orsaka cancer.

Bioidentiskt progesteron har en identisk molekyl med kroppens eget progesteron, därav namnet bioidentiskt.

När och hur ska jag ta krämen i samband med Gestagen?

Jag har av gynekolog fått utskrivet gestagen (Primolut Nor) för att få rätt på mina extremt låndragna och rikliga blödningar. Jag är 52 år och gynekologen sa att jag var på väg in i övergångsåldern. Jag har inte börjat använda gestagen eftersom jag redan innan var väldigt skeptisk till att använda hormonbehandling. Jag har fått fram att man kan använda ProgesterAll i senare delen av menstruationsperioden som ersättning för det progesteron som kroppen inte producerar när blödningen bara fortsätter eftersom ingen ägglossning sker. Jag trodde att man skulle använda den när man har pågående menstruation för att blödningen ska göra ett uppehåll och att sedan en mer normal blödning och att den även hjälper till att förhindra livmoderslemhinnan att växa till. Sedan läser jag här på er info om krämen att man aldrig ska använda krämen när man har mens! Detta gjorde mig väldigt förvirrad. Hur/när ska man använda krämen? Kan man inte använda den om man som jag har blödning hela tiden och alltså inte har någon uttalad gräns mellan mensperioderna som det ser ut nu? Jag har haft pågående blödning de senaste 5 veckorna nu. Förra perioden varade i ca 4,5 veckor och det var ca en veckas uppehåll till denna perioden. Hur ska jag göra?

I detta fall får du använda krämen vid tider motsvarande de du ordinerats för ditt läkemedel. Detta så länge din blödning pågår hela tiden och inte kommer i perioder.

Kan jag använda ProgesterAll fastän jag tar Sertralin?

Jag har köpt ProgesterAll som innehåller grapefruktkärnextrakt. Jag äter SSRI Sertralin och grapefrukt försämrar enligt FASS effekten av medicinen pga. leverpåverkan. Man ska inte äta grapefrukt när man äter den medicinen med risk för serotogent syndrom. Vågar jag använda krämen då den innehåller grapefrukt?

Ja, det kan du. ProgesterAll innehåller grapefruktkärneextrakt och detta kommer inte att motverka behandlingen med Sertralin.

Det är riktigt att grapefrukt innehåller ett ämne som heter naringin och som påverkar metabolismen av ett flertal läkemedel.

Ämnet naringin finns inte i grapefruktkärnan utan i fruktköttet. Detta gäller inte grapefrukkärneextrakt, den innehåller inte narigin utan det finns i fruktköttet och juice.

Kan bioidentiskt progesteron ge biverkningar i form av cellförändringar?

Nej, det kan inte vara en biverkan av bioidentiskt progesteron utan beror på andra orsaker så som genetik och är helt ofarligt.

Kan bioidentiskt progesteron ge cancer, eller skyddar det mot cancer?

Har läst en artikel där en gynekolog hävdar att man få cancer av progesteronbehandling. Har även läst att behandlingen ska skydda mot cancer. Vågar jag använda krämen?

Det finns inga studier eller rapporter som tyder på att bioidentiskt progesteron skulle orsaka cancer, tvärt om.

Det progesteron som inom sjukvården kallas gestagen kan orsaka cellförändringar.

Gestagen har ett annat molekylärt utseende än den bioidentiska formen av progesteron.

Hur gammal ska jag vara för att använda ProgesterAll?

ProgesterAll kan användas i alla åldrar i vuxen ålder.

Vad händer om jag börjar användandet av ProgesterAll på fel dag?

Jag använder progesteronkrämen och behöver råd. Har haft ett uppehåll på grund av graviditet som slutade i missfall. Började igen men klantade mig angående när jag skulle börja och började för sent inpå kommande mens. Jag borde ha börjat i fredags men startade i söndags. Vet inte om det är därför men gissar att jag rubbat menscykeln eftersom jag börjat blöda. Undrar nu om jag ska sluta med krämen eller om jag ska fortsätta? Ska jag se detta som en blödning el min mens som skulle kommit nästa fredag?

Det kan bli en tillfällig och ofarlig störning i menscykeln när användandet av progesteron startar på fel dag.

Detta kommer att korrigeras när du startar om med ProgesterAll i nästa cykel.

Sluta smörjandet nu i denna i period och starta sedan om på rätt dag, vid ägglossningen.

Vid nästa graviditet råder vi dig till att fortsätta smörjandet med ProgesterAll längre än du gjorde förra gången.

Detta minskar risken för missfall på grund av för lågt progesteron.

Är jag fel i menstruationscykeln?

Jag har börjat smörja mig med Progesterall, har utebliven menstruation, men räknade från den dag jag skulle haft min menstruation. Jag fick min sista menstruation den 15 feburari. Skulle haft den igen den 15 mars men fick ingen. Började ändå att smörja och låtsades att jag fick den och började smörja 12 dagar efter, alltså den 26 mars. Har jag gjort rätt? Fick en lite blödning den 31 mars som håller i sig svagt.. är jag fel i cykeln då? Känner att jag har blivit rätt så trött efter jag börjar med krämen.. kanske är så innan det ställer om sig?..

Det förefaller som om du började smörja ProgesterAll lite för tidigt i menscykeln och att ägglossningen kom någon dag senare.

Ett bra sätt att kolla om du har ägglossning är via ett litet mikroskop t.ex. Fertil Focus http://www.fairhavenhealth.com/fertile-focus.html.

Det finns även bra appar för smarta telefoner som hjälper dig att hålla reda på menscykeln/ägglossning.

 

Varför rekommenderas det att man ska gör uppehåll med smörjandet med ProgesterAll?

Om inte uppehåll görs med smörjandet av krämen kommer livmoderslemhinnan på sikt att förtjockas.

OBS! Detta gäller naturligtvis inte kvinnor som opererat bort sin livmoder samt män som använder krämen.

Kan jag använda ProgesterAll vid myom?

Jag har ett myom som är 2-4 cm i storlek. Den växer inte enligt läkare. Bör jag avstå krämen eller kan den tvärtom vara positiv?

Vanligtvis fungerar krämen väl. Starta med 5 mg dagligen och se hur det verkar.

Hur ska jag använda progesteronkräm vid endometrios?

Jag äter just nu P-piller regelbundet mot endometrios. Jag har inte haft mens på snart 3 år men jag tänkte börja använda progesteronkräm istället. Hur ska jag använda den? Ska jag invänta min första mens efter att jag har slutat med P-piller och sedan börja med krämen? Tror att jag har en menscykel på 21 dagar. Eller ska jag börja med krämen innan jag slutar med P-pillerna?

Eftersom du inte haft mens på tre år rekommenderar vi att du avslutar behandlingen med P-piller; starta sedan upp med smörjandet av ProgesterAll enligt anvisningarna.

När mensen kommit igång (det kan ta någon månad) slutar du genast att smörja med krämen och startar sedan åter upp när du får ägglossning osv.

När använder jag ProgesterAll vid PCOS?

Jag har PCOS och ingen egen menstruation och ägglossning (?) utan hjälp. Funderar på att börja smörja med ProgesterAll men förstår inte riktigt hur när jag inte har någon cykel. Kan jag bara börja smörja och när en blödning kommer tar jag uppehåll i 14 dagar och sedan smörjer igen?

Om du inte via mätmetod kan fastställa när du har ägglossning får du försöka beräkna när den bör ske med tanke på när du har din menstruation.

Ett bra tips är att du laddar ner en app på din smarta telefon och använder dess funktioner för att få koll på din cykel när du använder bioidentiskt progesteron.

Information till användare

Hemsidan progesterall.se tillhandahåller inte individuell rådgivning till dig som använder ProgesterAll / planerar att använda ProgesterAll. Vi ber dig kontakta inköpsstället för frågor och konsultation.

OBS! Detta är en informationssajt. Vi har inte information om var i Sverige (eller Europa) du kan köpa ProgesterAll.

Referenser

Ytterligare referenser till innehållet på progesterall.se hittar du här:

Referenser

Analysera dina hormoner

 

Innehåll på hemsidan

Allt innehåll på progesterall.se, inklusive text, bilder och annan grafik är sammanställd i studie- och utbildningssyfte.

Innehållet är tänkt att ge svar på vanliga frågor gällande produkten ProgesterAll, och sammanfattar generell, samlad information samt ger en sammanställning av utvalda forskningsrön.

Innehållet på progesterall.se ska inte på något sätt ersätta professionell medicinsk rådgivning, undersökning, diagnos och/eller behandling/vård av läkare eller annan sjukvårdspersonal.

Vid misstanke om sjukdom bör du alltid konsultera läkare.

Kakor/cookies

På progesterall.se använder vi kakor/cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.

Genom att klicka på ”JAG ACCEPTERAR”, godkänner du att du förstått villkoren för att använda hemsidan progesterall.se

UA-89319117-1