ProgesterAll

Bioidentiskt progesteron

ProgesterAll är en hudkräm som innehåller bioidentiskt progesteron.

Den används för att balansera hälsoproblem för kvinnor och män relaterade till hormonsystemet.

Dessa hälsoproblem kan handla om premenstruella besvär, klimakteriebesvär, PCOS, infertilitet, missfall, endometrios och oregelbunden menstruation. 

ProgesterAll kan användas av kvinnor från menstruationens början till att menopaus träder in.

 

ProgesterAll utvecklades av dr John R. Lee, M.D.

Dr Lee var en ledande forskare inom hälsoproblem som många kvinnor ställs inför innan och under menopaus.

Genom sin forskning upptäckte dr Lee hur man med hjälp av bioidentiskt progesteron utvunnet ur naturen kombinerat med andra ingredienser på ett effektivt men samtidigt skonsamt kan adressera dessa hälsoproblem.

Idag kan John Lee M.D. Solutions presentera ProgesterAll, en naturligt balanserande kräm som innehåller samma ingredienser som dr Lee rekommenderade.

ProgesterAll är den enda balanserande kräm som har familjen Lees tillstånd att bära dr Lees namn.

Det säkerställer att de riktlinjer som dr Lee lade upp för en naturligt balanserande kräm följs.

Ingredienser i ProgesterAll

Destillerat vatten, kapryl-/kaprintriglycerider, sepigel, bioidentiskt progesteron utvunnet ur diosgenin från Discorea-familjen (20 mg per 1/4 tsk, 1,7 %), lecitin, alkohol, glycerin, simugel (vegetabiliskt förtjockningsmedel), grapefruktkärneextrakt (vegetabiliskt konserveringsmedel), natriumhydroxymetylglycinat, citronsyra, kaliumsorbat, tokoferylacetat (E-vitamin).

En av de unika kvaliteterna med ProgesterAll är dess liposom-förmedlade leveranssystem vilket gör att krämen absorberas snabbt utan att lämna en fet yta på huden.

ProgesterAll är fri från dåliga tillsatser som ftalater, parabener, färgämnen eller parfymer.

Användning

Krämen används för yttre bruk och ska smörjas in på områden med tunnare hud som till exempel insidan av armarna, ljumskarna och insidan av låren.

En kvinnas känslighet för hormoner kan skilja mycket från individ till individ. Därför måste dosen anpassas individuellt.

Close
Vanlig användning

Det allmänna rådet är att använda 15–30 mg progesteron under de två veckorna före din menstruation och göra uppehåll 1–2 dagar före menstruationen.

Om du har en normallång menstruationscykel på 26–30 dagar kan du börja använda krämen på dag 10–12. Du börjar räkna från den förra menstruationens första dag.

Om din cykel är längre eller kortare än 26–30 dagar kan du börja två veckor innan nästa menstruationens är beräknad.

Detta fungerar ofta väldigt bra då antalet dagar mellan menstruationens första dag och ägglossningen kan variera mycket mellan kvinnor men antalet dagar från ägglossning till menstruationens första dag är konsekvent två veckor.

Om du börjar för tidigt kan det hända att du får en liten mellanblödning (spotting) och att cykeln rubbas.

Ta fram en kalender och räkna ut när din nästa menstruation ska komma baserad på din normala cykel.

Räkna sedan baklänges två veckor och där har du dagen du ska börja med krämen.

Fortsätt till en eller två dagar innan din förväntade menstruation ska börja.

Om din period börjar innan den sista dagen du valt för att sluta använda krämen upphör du med att smörja in krämen och börjar räkna igen, till dag 10, 11 eller 12.

Ju närmare ägglossning eller strax efter du kan komma desto mer i fas med din egen cykel är du.

Det kan ta två eller tre cykler innan du hittar rätt.

Hur mycket kräm handlar det om?

För de flesta kvinnor är 20 mg (1/4 tsk) den optimala dosen men du bör pröva dig fram till vad som är bäst för dig. Börja med att massera in 1/8 till 1/4 tesked av krämen (1/4 tesked är ungefär som en kikärta i storlek, och 1/8 tesked motsvarar storleken på en vanlig ärta), 1–2 gånger om dagen.

Smörj in krämen där du har lite tunnare hud, på halsen, bröstet, magen, insidan av armarna och låren, handflatorna eller fotsulorna. Variera ställe från gång till gång.

Använd efter bad eller dusch, inte före. Om du använder krämen i ansiktet, låt den absorberas helt och hållet innan du applicerar make-up. Använd inte krämen ovanpå smink.

Använd gärna krämen både dag och kväll med en något större dos på kvällen och något mindre på dagen.

För dig som är i klimakteriet (menopaus)

Om du är i klimakteriet och inte längre har menstruation är det allmänna rådet att använda en daglig dos om totalt 10-20 mg progesteron under 24–26 dagar i månaden.

Om du upplever att värmevallningar eller andra symptom kommer tillbaka under de dagarna du gör uppehåll kan du gradvis minska dosen under de 2–3 dagarna innan uppehållet.

Fungerar inte det kan du minska uppehållet till endast tre dagar.

Det bästa är att fördela dosen på två gånger per dag. Något mer på kvällen och lite mindre på dagen.

Oroa dig inte om du tycker att det är jobbigt med två doser. Applicera då hela dosen på en gång istället.

20 mg progesteron finns i 1/4 tesked av krämen. Det motsvarar en mängd som är lika stor som en kikärta ungefär.

Hälften av det, det vill säga 10 mg, eller 1/8 tesked, är ungefär lika stor som en vanlig grön ärta.

Om du är i klimakteriet använder du 1/8–1/4 tesked av ProgesterAll i tre veckor, gör ett uppehåll i 5–6 dagar för att sedan börja om igen.

Många kvinnor tycker att det är enklast att följa kalenderdagarna och börjar därför den första varje månad. Det är naturligtvis upp till dig.

Det är bäst att applicera en något större dos på kvällen och en något mindre på dagen.

För dig som är i övergången till klimakteriet (perimenopaus)

Den här perioden kan kännetecknas av oregelbunden menstruation, värmevallningar och nattsvettningar, ojämn sexlust och ojämnt humör samt kraftiga blödningar.

Allt eftersom du närmar dig klimakteriet varierar östrogenproduktion allt mer. Under sådana omständigheter är det orättvist att förvänta sig regelbundenhet eller perfekt hormonell balans vare sig du använder progesteronkräm eller inte.

Det är bäst att försöka synkronisera tillskottet av naturligt progesteron med din kropps hormonella cykel så gott det går.

Om du har oregelbunden menstruation, småblödningar (spotting) – använd din intuition och känn efter när du ska börja med krämen varje period.

Du kan försöka att använda krämen enligt din cykel då du var regelbunden. Om din cykel brukade vara 28–30 dagar, börja då på dag 12. Om den var längre eller kortare, räkna då baklänges två veckor från det att du förväntas få nästa menstruation och börja den dagen.

Om du börjar för tidigt kan det hända att du får små mellanblödningar (spotting). Det kan också ske om du har tagit en för stor dos.

Om du fortsätter att ha småblödningar varje vecka i mer än ett par månader, uppsök då din läkare för mer hjälp.

Användandet av progesteronkrämen kommer inte att stoppa klimakteriet från att inträffa.

För dig som opererat bort din livmoder (hysterektomi)

Om du opererat bort din livmodern (hysterektomi) behöver du inte göra något uppehåll i smörjandet med ProgesterAll.

Anovulatoriska cykler och defekt lutealfas

Ett salivtest som visar låg progesteronnivå indikerar att du antingen inte har haft ägglossning (en anovulatorisk cykel) eller att din kropp är oförmögen att producera tillräckligt med progesteron efter ägglossningen (defekt lutealfas).

Båda tillstånden är ganska vanliga bland kvinnor mellan 35 och 50 år och är ofta orsaken till PMS, barnlöshet och missfall.

Dr David Zava har med hjälp av salivtest funnit att anovulation ofta är associerat till låga halter av både östradiol och progesteron och att det är vanligt hos kvinnor som använt P-piller. Dessa kvinnor har ofta symptom som kännetecknar både för lite östrogen och progesteron.

Defekt lutealfas är associerat med normala till höga halter av östrogen men lågt progesteron tillsammans med en rad symptom som hör till östrogendominans.

Defekt lutealfas kan även bero på användning av preventivmedel som p-piller och p-plåster.

För dig som har PMS

PMS involverar vanligtvis en kombination av hormonell obalans, stress och högre halter av hormonet kortisol.

För mycket kortisol reducerar inte bara progesteronet utan det tävlar även med progesteronet om gemensamma receptorer vilket innebär att du kan behöva en högre dos progesteron än vanligt.

Under de två första månaderna kan du använda så mycket som 50 mg transdermalt progesteron per dag. Du startar på dag 12 eller två veckor före nästa mens beräknas komma (se ovan).

Du kan också pröva att gradvis öka mängden kräm. Du börjar med en liten klick på dag 10–12 och ökar gradvis till två klickar per dag morgon och kväll.

Under de 3–4 sista dagarna applicerar du större klickar, eller tre gånger per dag.

När symptomen mattas av kan du reducera dosen till den lägsta effektiva dosen.

Eftersom PMS är ett syndrom orsakat av många faktorer är det rekommenderat att söka hjälp för stresshantering och diet.

För män med för låg progesteronnivå och eller vid godartad förstorad prostata

En lämplig dosering för dig som man är en klick ProgesterAll stor som en halv gul ärta.

Smörj morgon och kväll tills urinstrålen åter blivit normal i styrka eller att PSA-värdet normaliserats.

Sedan går du ner på dos till en klick stor som en 1/4 ärta morgon och kväll.

Krämen smörjs på hud som är tunn, till exempel vid ljumskar, testiklar, mage osv.

Det är bra att man roterar de ställen som man smörjer krämen på.

Många män erfar även en förbättring av potensen. Detta då progesteron förbättrar funktionen av testosteron.

När du börjar med krämen är det viktigt att känna efter hur du faktiskt mår och om det fungerar för dig. Börja skriva anteckningar dagligen!

Hos ett fåtal kvinnor kan de första veckorna av hormonbalansering leda till att något symptom känns starkare men det försvinner oftast snabbt.

Om du mår fint i 4–6 månader men sedan märker att symptomen kommer tillbaka indikerar det oftast att du ska sänka dosen något.

Ett salivtest kan vara till hjälp här. Om du tagit för mycket progesteron minskar du helt enkelt dosen eller slutar helt med krämen i ett par månader.

Information till användare

Hemsidan progesterall.se tillhandahåller inte individuell rådgivning till dig som använder ProgesterAll / planerar att använda ProgesterAll. Vi ber dig kontakta inköpsstället för frågor och konsultation.

OBS! Detta är en informationssajt. Vi har inte information om var i Sverige (eller Europa) du kan köpa ProgesterAll.

Referenser

Ytterligare referenser till innehållet på progesterall.se hittar du här:

Referenser

Analysera dina hormoner

 

Innehåll på hemsidan

Allt innehåll på progesterall.se, inklusive text, bilder och annan grafik är sammanställd i studie- och utbildningssyfte.

Innehållet är tänkt att ge svar på vanliga frågor gällande produkten ProgesterAll, och sammanfattar generell, samlad information samt ger en sammanställning av utvalda forskningsrön.

Innehållet på progesterall.se ska inte på något sätt ersätta professionell medicinsk rådgivning, undersökning, diagnos och/eller behandling/vård av läkare eller annan sjukvårdspersonal.

Vid misstanke om sjukdom bör du alltid konsultera läkare.

Kakor/cookies

På progesterall.se använder vi kakor/cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.

Genom att klicka på ”JAG ACCEPTERAR”, godkänner du att du förstått villkoren för att använda hemsidan progesterall.se

UA-89319117-1